«Αφιέρωμα στη Σμύρνη – 90 χρόνια μετά»

2012-03-02 15:20

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή της Σμύρνης, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα με μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, διαλέξεις και σεμινάρια.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου θα ζουν κυριολεκτικά σ’ ένα τοπίο ιστορίας, μνήμης και μουσικής, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου κα Αρετή Τζανετοπούλου, για να μπορέσουν όχι μόνο να μάθουν αλλά και να βιώσουν ένα από τα κομμάτια της ελληνικής νεότερης ιστορίας.
Οι μουσικές παραστάσεις
Κορυφαία στιγμή του αφιερώματος θα είναι οι μουσικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Μαρτίου και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 8:00 μμ, στην αίθουσα Golden Star του συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Το θέμα τους είναι ασφαλώς «ΣΜΥΡΝΗ – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» και θα παρουσιαστούν το σύνολο ελληνικής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνους καθηγητές τους κκ Ανδρέα Κατσιγιάννη, καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών παραστάσεων και Ζαφείρη Κουκουσέλη, διευθυντή της ορχήστρας. Μαζί τους η χορωδία ελληνικής μουσικής του σχολείου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κκ Κερασία Σιάρα, Ιωάννα Χατζάκη και Ευφροσύνη Παναγιωτακοπούλου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί τις δύο αυτές βραδιές περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη Σμύρνη από επιφανείς έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.
Το πρόγραμμα των μουσικών αυτών παραστάσεων αναμένεται να μαγνητοσκοπηθεί και για την εκπομπή της ΝΕΤ «Στην Υγειά μας», έπειτα από πρόσκληση της παραγωγής και να προβληθεί στο πανελλήνιο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Παντελής Θαλασσινός.
Οι προβολές – παρουσιάσεις
Η ιστορικός – ερευνήτρια κα Ειρήνη Σαρίογλου μαζί με τη συνεργάτιδά της κα Ελένη Λετώνη θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 7:30 μμ στην αίθουσα του Μεταξουργείου της Νέας Ιωνίας το ντοκυμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, πρωτότυπη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και επιμέλεια της ιδίας της κας Σαρίογλου. Θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, αδελφής του Ηλία Βενέζη και μητέρας του τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή (Αϊβαλί 1920). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα από το σύλλογο «Ίωνες» της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας σε συνεργασία με την πρόεδρο του συλλόγου κα Αϊβαζόγλου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Οι φωτογραφικές εκθέσεις
Η πρόεδρος του συλλόγου «Ίωνες» κα Αϊβαζόγλου διαθέτει φωτογραφικό υλικό από το πλούσιο αρχείο του συλλόγου ώστε να διοργανωθεί μια έκθεση φωτογραφίας στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Βόλου, η οποία θα διαρκέσει όλο το δεκαπενθήμερο του αφιερώματος, έτσι ώστε οι μαθητές να νιώσουν και να μπουν στο πνεύμα της διοργάνωσης και να καταλάβουν όλες τις παραμέτρους αυτού του μείζονος ιστορικού γεγονότος και των συνεπειών του.
Τα σεμινάρια και οι διαλέξεις
Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αφιερώματος και από εκπαιδευτικής πλευράς, το πρωί της Τρίτης 13 Μαρτίου οι κκ Σαρίογλου και Λετώνη θα παραδώσουν ένα εναλλακτικό μάθημα ιστορίας και μουσικής (συνοδεία κιθάρας) στους μαθητές του σχολείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών διαδραστικού τύπου πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου, ο εθνομουσικολόγος και ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης θα δώσει διάλεξη στους μαθητές με θέμα «οι μουσικές της Σμύρνης», ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για ένα σχολείο όπως το Μουσικό όπου η παραδοσιακή ελληνική μουσική είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες της μουσικής παιδείας που παρέχεται.
Πληροφορίες-προσκλήσεις από τη Γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα με Αρσινόης, τηλ 24210-47155.