Δράσεις ... κι όχι μόνο

 

Project: Fruits Day

 
 
 
 

 

 

Το δέντρο των πουλιών

 
"Make it and they will come..." Μια διάσημη φράση από μια υπέροχη ταινία, (https://www.imdb.com/title/tt0097351/) όπου ο πρωταγωνιστής έφτιαξε ένα γήπεδο του Baseball και με έναν μαγικό τρόπο ήρθε να παίξει σ'αυτό μία ομάδα του παρελθόντος...!!! Εμείς δεν ψάχνουμε για μαγικά!!! Απλά φτιάξαμε ένα ξύλινο δέντρο, στον τοίχο του Σχολείου μας, το γεμίσαμε με φωλιές πουλιών, με την ελπίδα πως οι φτερωτοί φίλοι μας, θα έρθουν να το κατοικίσουν!!!
Η δημιουργία του δέντρου των πουλιών εντάσσεται στα πλαίσια των Παγκόσμιων Ημερών Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος και η όλη δράση θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2013. 
Κατασκευή Κωνσταντίνος Ανδρεάδης
Κατασκευή Δανάη Τσαγκρασούλη
Προσθήκη λεζάντας
Το κατασκευαστικό "βάρος" ανέλαβε ο Ηλίας Κορώνας ενώ μέχρι τώρα φωλιές κατασκεύασαν οι μαθητές της Δ τάξης και θα ακολουθήσουν και οι άλλες τάξεις. Για τις κατασκευές αξιοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και της προστασίας και διατήρησης των ειδών.
 
 



Κατασκευή Φαίη Κουνάρα
Κατασκευή Μιχάλης Ηλιάδης
Κατασκευή Δανάη Τσαγκρασούλη
 

 

Στους «Παραδοσιακούς οικισμούς, πετρογέφυρα, νερόμυλους…» των Φιλιατών

 

 Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς "Ν. Τσοποτός" , αποτελούμενη από 18 μαθητές και μαθήτριες και τις 

Καθ' οδόν στα Μετέωρα
εκπαιδευτικούς Τοπαλίδου Σοφία, Κατσαρού Αποστολία και Δουλδούρη Πασχαλίνα, πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Φιλιατών Ηγουμενίτσας. Την Πέμπτη 16-5-2013 ξεναγηθήκαμε σε μια γειτονιά των Φιλιατών όπου έχει διατηρηθεί η παλιά αρχιτεκτονική. Ακόμη επισκεφτήκαμε το γραφικό ορεινό χωριό Βρυσέλλα του Δήμου Φιλιατών. Το χωριό της Βρυσέλλας βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής Ηγουμενίτσα - Φιλιάτες, απέχοντας 7 χλμ. από την πόλη των Φιλιατών και 12 χλμ. από την Ηγουμενίτσα. Εκεί κοντά είδαμε τον νερόμυλο του Τζούμα, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί καθώς και έναν χώρο όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα αντικείμενα και κυρίως εργαλεία παλαιότερων εποχών.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε όπου ενημερώθηκαν γενικά για το πρόγραμμα «Παραδοσιακοί οικισμοί, πετρογέφυρα, νερόμυλοι…» και παρουσιάστηκε το γνωστικό μέρος από την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.. Το κέντρο στεγάζεται στους χώρους του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου του δημοτικού διαμερίσματος της Βρυσέλλας που έχουν πλέον σταματήσει τη λειτουργία τους.
Στη Μονή Γηρομερίου
 Την Παρασκευή 17-3-2013 μεταβήκαμε στον παραδοσιακό οικισμό Φοινικίου και επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο. Περιηγηθήκαμε στο χώρο, παρατηρήσαμε, καταγράψαμε παραδοσιακά στοιχεία αλλά και σύγχρονες αρνητικές παρεμβάσεις.  Το Φοινίκι, ή Φοινίκιο, ή Φοινίκο, βρίσκεται σε μικρή απόσταση περίπου 5 χλμ. ΒΑ. από τους Φιλιάτες, επί του λόφου Μαυροστάσι, σε υψόμετρο 220 μ.. Πρόκειται για ημιορεινό χωριό, με λιθόκτιστα σπίτια και κλιμακωτούς δρόμους, ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία  
και περισσότερο με τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 342 κατοίκους, έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Το 1981 αριθμούσε 61 κατοίκους, το 1991 ήταν 138, ενώ το 2001 αριθμούσε 142 κατοίκους. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ι.Μ. Γηρομερίου όπου ενημερωθήκαμε και περιηγηθήκαμε από μοναχούς της Μονής. Η Ιερά Μονή Γηρομερίου ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (μεταξύ 1310 και 1320), στην εποχή της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Αποτέλεσε σημαντικό μοναστικό κέντρο και έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή της στα μέσα του 16ου αιώνα, εποχή κατά την οποία, κατά τον Θεοδόσιο Ζυγομαλά, αριθμούσε περίπου 300 μοναχούς. Μεγάλη  ήταν η προσφορά της Μονής στην περιοχή της Θεσπρωτίας σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των κατοίκων. Χαρακτηριστική ήταν η λειτουργία του Κρυφού Σχολειού και της Ιερατικής Σχολής, μέσα στο χώρο της Μονής. Ακόμη, με ενέργειες κάποιων Εξάρχων και με έξοδα της Μονής λειτουργούσαν σχολεία σε ορισμένα από τα χωριά της περιοχής.
ο απόγευμα  επισκεφθήκαμε το γεφύρι της Γκούμανης, είδαμε το φράγμα του Καλαμά και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο το οποίο εξασφαλίζει ηλεκτρικό ρεύμα σε 7000 ανθρώπους.Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην παλαιά Σαγιάδα. Στην πλαγιά του βουνού , στα βόρεια του σύγχρονου ομώνυμου χωριού,  απλώνεται ο εγκαταλειμμένος παραδοσιακός οικισμός, με εξαιρετική θέα προς το Ιόνιο και την Κέρκυρα ενώ κάτω ξεδιπλώνεται το Δέλτα του Καλαμά. Ένα έρημο σήμερα χωριό με φανερά τα ίχνη μιας όμορφης αλλά και δύσκολης εποχής Οι καταστροφές στα τέλη του 19ου αιώνα από σεισμό και κυρίως αυτή της περιόδου 1943-1944 έπληξαν ανεπανόρθωτα τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό οικισμό. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού σε θέση που δε διακρίνεται από την ακτή, ούτε καθώς ανεβαίνεις, παρά μόνο όταν πλησιάσεις τα πρώτα σπίτια.Η κεντρική πλατεία με το αλώνι 
δίπλα στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, σπίτια πέτρινα, με εξαιρετική αρχιτεκτονική, κλεισμένα με μαντρότοιχους, με έναν ή δύο ορόφους, αλλά και αρχοντικά που διαφέρουν ως προς την έκταση, αλλά και την εκμετάλλευση του χώρου πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Στα περισσότερα σπίτια οι βράχοι δεν έχουν απομακρυνθεί, αποτελούν ένα πανέμορφο διακοσμητικό φυσικό στοιχείο . Στην κεντρική πλατεία του ερειπωμένου χωριού, κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις με τη συγκέντρωση μουσικών παραδοσιακών συγκροτημάτων από όλα τα Βαλκάνια.
Το Σάββατο 18-5-2013, ήταν η τελευταία ημέρα της εκδρομής και περιλάμβανε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας. Το μουσειολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στηρίζεται σε πέντε βασικές εκθεσιακές - θεματικές ενότητες: Αρχαιολογική ~ Ιστορική αναδρομή, Οικισμοί των Ιστορικών χρόνων, Δημόσιος Βίος,  Ιδιωτικός Βίος, Ταφικά έθιμα.
Η πρώτη θεματική ενότητα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός «εισαγωγικού» τμήματος, που λειτουργεί ως το χρονολογικό εργαλείο παρακολούθησης της έκθεσης. Το ρόλο αυτού του εργαλείου αναλαμβάνουν ο αρχαιολογικός ~ ιστορικός χάρτης, τα χρονολόγια και τα χαρακτηριστικά ευρήματα της κάθε εποχής. Στη δεύτερη ενότητα παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης τους κυριότερους οικισμούς των ιστορικών χρόνων μέσα από επιλεγμένα αρχιτεκτονικά και κινητά ευρήματα. Η Αίθουσα ΙΙ, βρίσκεται στον ημιώροφο και είναι αφιερωμένη στο Δημόσιο βίο. Οι όψεις του δημόσιου βίου παρουσιάζονται μέσα από τις εξής θεματικές υποενότητες: α) οικονομική και πολιτική οργάνωση, β) δημόσια κτίρια, γ) 
 
πόλεμος~οπλισμός, δ) ναοί και λατρείες.  Η Αίθουσα ΙΙΙ, βρίσκεται, επίσης, στον ημιώροφο και φιλοξενεί την ενότητα που αναφέρεται στον ιδιωτικό βίο των κατοίκων της αρχαίας Θεσπρωτίας. Η παρουσίαση του ιδιωτικού βίου δομείται από τις εξής θεματικές υποενότητες: α) επαγγέλματα και ασχολίες, β) η ζωή μέσα στο σπίτι, γ) καλλωπισμός - ένδυση. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αναπτύσσεται στην Αίθουσα ΙV, στον όροφο του Μουσείου. Πραγματεύεται το ιδιαίτερα ευαίσθητο και συγκινησιακό θέμα του θανάτου, επικεντρώνοντας στη διαχρονική εξέλιξη των ταφικών εθίμων και πρακτικών στο Θεσπρωτικό χώρο. Παρουσιάζεται το πλούσιο μυθολογικό παρελθόν που συνδέει τους ποταμούς της Θεσπρωτίας με τον Κάτω Κόσμο, η εξέλιξη της ταφικής αρχιτεκτονικής από την Αρχαϊκή ως τη Βυζαντινή περίοδο, οι πρακτικές ταφής (ενταφιασμός, καύση), τα κτερίσματα και η σημασία τους.
Το Κ.Π.Ε. Φιλιατών είχε εξαιρετική οργάνωση, συνέπεια, προθυμία και υπευθυνότητα. Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους Μάρκο Νικολάου (Υπεύθυνο ΚΠΕ) ,Ευάγγελο Στράτου ,Ευάγγελο   Αναγνωστόπουλο ,Βασίλη Αρβανίτη και Αλεξάνδρα Γούλα (μέλη της Π.Ο)., καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος.
 
 
Ο Καλαμάς
  Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκόμισαν εξαιρετικά σημαντικές εμπειρίες, που δικαιολογούν απολύτως το μορφωτικό, περιβαλλοντικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα της εκδρομής. Υπήρξε ισχυρή βιωματική σύνδεση ανάμεσα στο γνωστικό αντικείμενο, που είχε μελετηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες εφαρμογής του προγράμματος, και την επιτόπια μελέτη, έρευνα και δράση με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι του προγράμματος. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν στόχοι ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας των μαθητών. Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη δημιουργία δράσεων, κοινωνικοποίησης και κυρίως της ανάπτυξης της προσωπικότητας με βάση τις γνωστικές εμπειρίες που αποκομίζουν από παρόμοιες δραστηριότητες.
 Σε πολλές περιπτώσεις αναδείχτηκαν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και ικανότητες-δυνατότητες ,αρκετά από τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά στον βαθμό αυτό.
 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
 
 
Πόρτες στο Φοινίκι
  
 
 
Πόρτα στους Φιλιάτες
 
Λαογραφικό Μουσείο στο Φοινίκι
 
Τοιχογραφίες με "αυτόγραφα" στην παλιά Σαγιάδα
 
 

Πόρτα στο Φοινίκι
 
 

Στο Φοινίκι
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων : Μια μέρα στο Μουσείο Κοντού - Θεόφιλου

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων την Παρασκευή 17/5/2013 η  Α΄ τάξη του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς  επισκέφτηκε το Μουσείο Θεόφιλου, στο Αρχοντικό Κοντού στην Ανακασιά του Δήμου Βόλου. Οι μαθητές με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους χώρους του Μουσείου. Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών και των  δασκάλων τους τα παιδιά έπαιξαν το κυνήγι των… κομματιών του πάζλ. Διαβάζοντας τους γρίφους εξερεύνησαν τους χώρους του Αρχοντικού που στέγαζε την οικογένεια Κοντού και ανακάλυψαν μία- μία τις υπέροχες τοιχογραφίες του λαϊκού καλλιτέχνη. Μυθικές μορφές και ιστορικά πρόσωπα, φυτικός διάκοσμος και παραστάσεις με ζώα συνθέτουν το διάκοσμο του 1ου ορόφου του Αρχοντικού που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Θεόφιλου στην περιοχή της Μαγνησίας, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του πριν επιστρέψει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη. Ο τελευταίος γρίφος αποκάλυψε στα παιδιά το όνομα του ιδιοκτήτη του Αρχοντικού και μεγάλου θαυμαστή του ζωγράφου, του Γιάννη Κοντού. Βάζοντας τα κομμάτια  στη σωστή τους θέση τα παιδιά τον βρήκαν καμαρωτό πάνω στο μαύρο άλογό του, μπροστά ακριβώς από το Αρχοντικό του έτσι όπως ήταν.




 

Αλησμόνητες Πατρίδες ...

 

Το Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας του σχολείου μας υλοποιεί τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα «Αλησμόνητες πατρίδες» με συντονίστρια την κα Τσαλαβρέτα Γεωργία.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και ενισχύουν οι Πεντάζου Ιουλία και Δημοπούλου Θεώνη (γονείς) κυρίως στο μέρος των επιτόπιων επισκέψεων και των συνεντεύξεων και η Αλμπανίδου Βιβή (πληροφορικός) στη δημιουργία ιστοτόπου, τη δικτυακή έρευνα  και στην ψηφιακή αξιοποίηση του υλικού. Ο ζωτικός χώρος έρευνας  των ομάδων, που αποτελούνται από μαθητές του Ολοημέρου Προγράμματος της ΣΤ τάξης,  είναι η Νέα Ιωνία Βόλου, πρώτης και δεύτερης γενιάς πρόσφυγες, σύλλογοι προσφύγων, λογοτέχνες  με  σχετικά θέματα  σε βιβλία τους. 

Έτσι στις  19 Μαρτίου 2013 η συγγραφέας Ελένη Δικαίου επισκέφθηκε το σχολείο μας προσκεκλημένη στο Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας για να μιλήσει για το βιβλίο της "Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά" που αναφέρεται στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από την ιστορία των δίδυμων κοριτσιών.

Αντίστοιχη παρουσίαση, στις 14-3-2013,  έκανε και ο συγγραφέας — εκπαιδευτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας, μέλος του Συλλόγου «Ίωνες» που μίλησε για τα προσωπικά του βιώματα από την προσφυγική Νέα Ιωνία αλλά και το συγγραφικό του έργο που σχετίζεται με το θέμα.

Αντίστοιχη, στις 4-3-2013,  ήταν και η συνάντηση με το  Σύλλογο Εγγλεζονησιωτών Νέας Ιωνίας και την πρόεδρο του κα Σταματιάδου Ουρανία που ήταν ο ξεναγός μας στην επιτόπια έρευνα και στην παρουσίαση των κειμηλίων που έχουν συγκεντρωθεί από τα μέλη του συλλόγου.

Βέβαια  οι δράσεις που καθήλωσαν τους συμμετέχοντες ήταν οι συνεντεύξεις ειδικά  με τη γιαγιά Μακρίνα Παπάζογλου, πάνω από 97 χρονών, που αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τη γενέθλια γη και τον ερχομό στη νέα πατρίδα. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος θα γίνει με παρουσιάσεις για τις οποίες θα γράψουμε σε επόμενο τεύχος.

"Ήρθε ο Λάζαρος..."

 
Μια σειρά δραστηριοτήτων που βασίζονται στη Λαϊκή Παράδοση και στα τοπικά ήθη κι έθιμα πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα στο σχολείο μας, με την συνεργασία του Συλλόγου Γονέων. Η αρχή έγινε με την κατασκευή των πασχαλινών λαμπάδων που διακοσμήθηκαν με υλικά και παιχνίδια. Ακολούθησε το βάψιμο των πασχαλινών αυγών με διαφορετικές τεχνικές που έδωσαν πολύ όμορφα αποτελέσματα. Συνέχεια είχαν τα πασχαλινά τσουρέκια με το αυγό, οι "κοκκώνες" για να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες με τις Λαζαρίνες και τα στολισμένα καλαθάκια τους. Μια βδομάδα με έντονο πασχαλινό χρώμα μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο της Πορταριάς.

 

Πρώτο βραβείο στο Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «Νερό, είσαι θησαυρός!» του ΟΙΚΑΔΕ

Η συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «Νερό, είσαι θησαυρός!» του προγράμματος ΟΙΚΑΔΕ και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικ΄ςη Τέχνης για το σχολικό έτος 2012 -2013 μας χάρισε την μεγαλύτερη διάκριση αφού το σχολείο μας μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία της τριάδας απέσπασαν το πρώτο βραβείο.
Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012, εκτός από τα σχολεία του Οίκαδε, απευθύνθηκε στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, καθώς και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 2.500 ατομικά και ομαδικά έργα από 244 σχολεία και εργαστήρια.
Τα έργα, ζωγραφιές, κολλάζ, φωτογραφίες και κατασκευές, αξιολογήθηκαν από ειδική 7μελή επιτροπή την οποία αποτέλεσαν οι κ.κ.:
  • Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.)
  • Λουίζα Καραπιδάκη – Ιστορικός Τέχνης- Μουσειολόγος, μέλος Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
  • Εύα Σταμάτη, Graphic Designer, Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
  • Πόπη Κύρδη, Εκπαιδευτικός –Συγγραφέας
  • Νίκος Μάρκου, Φωτογράφος
  • Κάρμεν Ρουγγέρη, Ηθοποιός – σκηνοθέτης
  • Νατάσσα Κιουρκατιώτη, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ Τράπεζας Κύπρου
Η αξιολόγηση των έργων των τάξεων που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οίκαδε, φέτος υπήρξε πραγματικά δύσκολη, καθώς τα έργα ήταν πλούσια σε φαντασία και δημιουργικότητα και πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η τριάδα του Οίκαδε που διακρίθηκε είναι η εξής:
 
1ο Δ.Σ Πορταριάς "Ν. Τσοποτός" - 9ο Δ.Σ. Ρεθύμνου - 20ο  Δ.Σ. Σερρών.
 
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 12.00μ.μ. στη Στοά του ΒιβλίουΌλα τα βραβευμένα έργα θα εκτεθούν για 4 ημέρες, από 22 έως 25 Απριλίου 2013, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) και ώρες 10.00-13.00 και 19.00-21.00.
Η έκθεση έργων όλων των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Τράπεζας από τις 22 Απριλίου.
Επίσης οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αργοναυτική Εκστρατεία» στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.
 

 

 

 

 

Πασχαλινές λαμπάδες

Οι ετοιμασίες για το Πάσχα έχουν ξεκινήσει και ο Σύλλογος  Γονέων φτιάχνει τις πασχαλινές λαμπάδες. Πρωτότυπες συνθέσεις, με παιχνίδια και στολίδια
θα σκορπίσουν χαρά σ' όλους.



 

 

Σπάζοντας την σιωπή ...

 

Τ
 
Το Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 22/04/2013 δράση για τους γονείς με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα γίνει παρουσίαση - ομιλία από τον ψυχολόγο και θα οργανωθούν βιωματικές ασκήσεις από την εκπαιδευτικό – ειδική παιδαγωγό . Ο Άρης Γκανούρης και η Ελένη Μπαρμπουδάκη εργάζονται στο 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς με το πρόγραμμα ΔΙΑΠΟΛΙΣ «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλινοστούντων Μαθητών» στις Δράσεις 6 και 1 αντίστοιχα.
 

 

 

 

Πρόγραμμα: "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." Θεσσαλία

 

Το πρόγραμμα "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." υλοποιείται στην Δ' τάξη στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη του Περιβάλλοντος για το σχολικό έτος 2012 -2013. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση και οργανώνεται με τη μέθοδο project. Στην εξέλιξη του προγράμματος εμπλέκονται πέρα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και φορείς όπως σύλλογοι από διάφορετικά μέρη της Ελλάδας ή άτομα από τις αντίστοιχες περιοχές.  

Η δράση αφορά την τέταρτη ενότητα που αναφέρεται στην Θεσσαλία με προσκεκλημένους το Σύλλογο Σοφαδιτών Βόλου και τις κυρίες Παπαλοπούλου Ελένη και Σταφυλά Εύη και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4/4/2013, στις 830 στην αίθουσα της Δ τάξης. Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν ήθη κι έθιμα της Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα του νομού Καρδίτσας,  συνταγές, παραδοσιακοί χοροί και φορεσιές του τόπου καθώς και φωτογραφικό υλικό.

 

Ο κρεμαστός κήπος της ανακύκλωσης

 

Ο κρεμαστός κήπος της ανακύκλωσης δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Α τάξης με τη βοήθεια των Κορώνα Ηλία, Αλμπανίδου Βιβής, Νασιάκου Ελισάβετ, Καραγιάννη Ηρακλή στα πλαίσια των δραστηριοτήτων "Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος 2013". Βότανα και μονοετή λουλούδια βρήκαν φωλιά σε πλαστικά μπουκάλια που τα παιδιά γέμισαν με χώμα, φύτεψαν και πότισαν για να τα πάρει ο κύριος Ηλίας να τα  αναρτήσει από ψηλά. Οι μικροί κηπουροί ανέλαβαν να φροντίζουν το λουλούδι τους για όλο το διάστημα της σχολικής χρονιάς. Στα πλάισια του εργαστηρίου θα εξελιχθεί και η επόμενη δράση που θα σας αποκαλύψουμε αργότερα. Μέχρι τότε νάστε καλά.

 

Οι μαθητές της Α τάξης

 
 

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

 


 

Ένας συγγραφέας μαζί μας, Αλεξάνδρα Μητσιάλη

 
 
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μας συντρόφευσε  φέτος στις Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος. Μέσα από τις συναντήσεις της με τους μαθητές συζητήθηκαν θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο άλλος, η μετανάστευση. Τα βιβλία της είχαν απασχολήσει τους μαθητές στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και μέσα από τις δικές της ιστορίες δημιουργήθηκαν καινούργιες ιστορίες και φτιάχτηκαν βιβλία που δωρήθηκαν στην συγγραφέα. Παράλληλα η ομάδα σύνταξης τςη σχολικής εφημερίδας πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ποου θα δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας. 
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας  για το επόμενο διάστημα  μιας και τα βιβλία της θα συνεχίσουν να μας απασχολούν δημιουργικά.

Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος 2013

 

                    

Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι δράσεις των «Διαδρομών στο Βιβλιοδάσος» έρχονται  για να προσφέρουν ένα διαφορετικό πλαίσιο γνώσης που βασίζεται κυρίως στη βιωματική μάθηση, τη δημιουργική δραστηριότητα και την επαφή με υλικά.
 Αποτελεί παράλληλα ένα πλαίσιο ανάδειξης των δημιουργικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών που καταφέρνουν να αξιοποιούν οτιδήποτε υλικό στην  προσπάθειά τους να  δημιουργήσουν εργαλεία μάθησης και να αναδείξουν τις δυνατότητες των μαθητών τους. Στο φετινό πλαίσιο εμπλέκονται εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων προσφέροντας μια διαθεματική προσέγγιση στα κεντρικά θέματα των δράσεων, το βιβλίο και το περιβάλλον. Παράλληλα η ανάδειξη νέων θεματικών από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση ή πρωτότυπα εργαστήρια όπως το «Λογοτεχνία και Μαθηματικά» δίνουν το στίγμα των νέων τάσεων στην εκπαίδευση.
Παράλληλα οι δράσεις υποστηρίζονται από μια πλειάδα νέων συγγραφέων που δημιουργούν έργα με σύγχρονους προβληματισμούς, που ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο.
Επίσης μια σειρά τοπικών φορέων συμβάλλουν με το δυναμικό τους με εργαστήρια στη φύση δίνοντας τη δυνατότητα για μια περιβαλλοντική εκπαίδευσης με βάθος και περιεχόμενο. Σημαντική η συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Οι δράσεις φιλοξενούνται στην Πορταριά στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου, στο Μουσείο της Πορταριάς, στις πλατείες του χωριού και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Συμμετέχουν  παιδιά από δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχα προγράμματα στα σχολεία τους.
Παράλληλα οι δράσεις πλαισιώνονται από εκθέσεις βιβλίου, έργων ψηφιδωτών και κατασκευών  που θα είναι ανοικτές για όλο το διάστημα των δραστηριοτήτων.

Ένας συγγραφέας μαζί μας, Ελένη Δικαίου

 

Στς 19 Μαρτίου 2013 η συγγραφέας Ελένη Δικαίου επισκέφθηκε το σχολείο μας  προσκεκλημένη στο Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας για να μιλήσει για το βιβλίο της "Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά" που αναφέρεται στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από την ιστορία των δίδυμων κοριτσιών. 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου που υλοποιείται φέτος έχει τίτλο "Αλησμόνητες Πατρίδες" και προσεγγίζει το ζήτημα της προσφυγιάς μέσα από τις ματιές των πληροφορητών.

Αποκριάτικα λεγόμενα κια δρώμενα

 
Η περίοδος της Αποκριάς χαρακτηρίζεται από μια ποικιλομορφία δρώμενων, με ιδιαίτερα στοχεία ανάλογα με την περιοχή. Ήθη κι έθιμα, διατροφικές συνήθειες, μουσική και στίχοι μπλέκονται σ΄ ένα ιδιαίτερο γαϊτανάκι που ενσωματώνει την παράδοση του τόπου, την μορφολογία του, κάθετι που σηματοδοτεί  τον χώρο και τον χρόνο. 
Στην Πορταριά η αποκριάτικη παράδοση μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω όταν ακόμη το χωριό άρχιζε να διαμορφώνει την παρουσία του στην νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας. Λεγόμενα και δρώμενα, συνήθειες φτάσανε ως τις μέρες μας. Κάποιες από αυτές θέλουμε να αναβιώσουμε με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων αλλά με τη συμμετοχή των μαθητών.
 

Μια παρέα - Μια αυλή

 
 

Μια ποιήτρια ανάμεσά μας: Ράνια Γάτου

 
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2012 η ποιήτρια Ράνια Γάτου επισκέφθηκε το σχολείο μας και είχει μια δημιουργική συνάντηση με τους μαθητές της Στ και Ε τάξης. Στη συνάντηση παρουσίασε τη νέα ποιητική συλλογή της με τίτλο "Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ" από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ και διάβασε το ποίημα  " Η διαθήκη της μητέρας μου, μου έμαθε" που έγραψε ειδικά για τη συνάντηση. Μέσα από την ακρόαση και τη συζήτηση που συντόνισε η ποιήτρια οι μαθητές οδηγήθηκαν να ανακαλύψουν αξίες και  βαθύτερα νοήματα της ζωής. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε  με ένα μουσικό κομμάτιπου έπαιξε στο φλάουτο από τη μαθήτρια Κωνσταντίνα Γκολέτσου. Παράλληλα το ποίημα θα  εικονογραφηθεί και θα διανεμηθεί στους μαθητές στο επόμενο διάστημα.

Καινοτόμο πρόγραμμα : Το τρενάκι τοιυ Πηλίου

 

Ένα από τα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2012 - 2013 αφορά "Το τρενάκι του Πηλίου". Στα πλαίσια της υλοποίησης του τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 θα φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον συνταξιούχο καθηγητή των ΤΕΙ Λάρισας κ. Αρβανίτη Κωνσταντίνο που θα παρουσιάσει στους μαθητές της Ε τάξηςτο τρενάκι του Πηλίου από το ξεκίνημα της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου του Πηλίου μέχρι σήμερα .
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα: "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." Ήπειρος

 
Το πρόγραμμα "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." υλοποιείται στην Δ' τάξη στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη του Περιβάλλοντος για το σχολικό έτος 2012 -2013. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση και οργανώνεται με τη μέθοδο project. Στην εξέλιξη του προγράμματος εμπλέκονται πέρα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και φορείς όπως σύλλογοι από διάφορετικά μέρη της Ελλάδας ή άτομα από τις αντίστοιχες περιοχές. 
Η δράση αφορά την τρίτη ενότητα που αναφέρεται στην Ήπειρο με προσκεκλημένη στην πρώτη συνάντηση την εκπαιδευτικό Νταίση Ευαγγέλου και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/1/2013, στις 10:30 στην αίθουσα της Δ τάξης. Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν ήθη κι έθιμα της Ηπείρου, και συγκεκριμένα του νομού Ιωαννίνων,  συνταγές, παραδοσιακοί χοροί και φορεσιές του τόπου καθώς και φωτογραφικό υλικό.
 
 

Choco Day project

 

Η δράση Choco Day αποτελεί προέκταση του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας σε όλες τις τάξεις. Μετά από πρόταση των μαθητών οργανώθηκε  το σχετικό υλικό με προβολές γνωριμίας που προσέγγισαν το θέμα  μέσα μέσα από τον πολιτισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, την μουσική που παρακολούθησαν  στις τάξεις και στο χώρο προβολών. Στη δράση πέρα από το σχετικό λεξιλόγιο και το δημιουργικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε, οι μαθητές θα  γίνουν μικροί σοκολατοποιοί τις επόμενες ημέρες με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών καθώς και μελών του Συλλόγου Γονέων. Με την ευκαιρία αυτή θα συζητήσουν για συνταγές, αναλογίες και υλικά όλα στην αγγλική γλώσσα. Μετά από όλα αυτά όλοι ανυπομονούν να  συμμετάσχουν στην γευσιγνωσία που θα ολοκληρώσει τη δράση και θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή και των γονέων. Προσκεκλημένοι τόσο στις δραστηριότητες όσο και στη γευσιγνωσία θα είναι και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Πορταριάς.

 

 

 

Πρόγραμμα: "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα απο τους ανθρώπους του ..."

 
 

Το πρόγραμμα "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." υλοποιείται στην Δ' τάξη στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη του Περιβάλλοντος για το σχολικό έτος 2012 -2013. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση και οργανώνεται με τη μέθοδο project. Στην εξέλιξη του προγράμματος εμπλέκονται πέρα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και φορείς όπως σύλλογοι από διάφορετικά μέρη της Ελλάδας ή άτομα από τις αντίστοιχες περιοχές. 
Η δράση που αφορά τη δεύτερη ενότητα που αναφέρεται στην Μακεδονία με προσκεκλημένους την Ένωση Μακεδόνων Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/11/2012, στις 12:30 στην αίθουσα της Δ τάξης. Μακεδόνες θα μας περιγράψουν τον τόπο τους με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα τραγουδήσουν, τα χορέψουν, θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, θα αφηγηθούν παραμύθια και θα μας φιλέψουν γεύσεις από τον τόπο τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Εορτασμός Πολυτεχνείου

 
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί εορτσμός μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν σσχετικές δράσεις όπου θα προσεγγιστούν τα γεγονότα και το ιστορικό περιβάλλον τςη εποχής και οι προεκτάσεις μέχρι σήμερα.
Θα αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό ενώ η απόδοση θα γίνει με τη βοήθεια των τεχνών (θέατρο, εικαστικά, μουσική, οπτικοακουσικές κατασκευές).
 Σχετικό υλικό στην προβολή https://www.scribd.com/doc/22643042
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A and B classes: Cookies Day

 
Η δράση Cookies Day αποτελεί προέκταση του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας στην Α και Β τάξη. Αφορμή αποτέλεσε το παιδικό τραγούδι "Who took the cookie" που διδάχθησκε στη τάξη ενώ παράλληλα είδαν και σχετικό βίντεο στον ηλεκτρονικό υπολογιστη. Στη δράση πέρα από το σχετικό λεξιλόγιο και το δημιουργικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκαν, οι μαθητές ζήτησαν να πραγματοποιήσουν τη δράση και να γίνουν μικροί ζαχαροπλάστες. Με την ευακιρία αυτή θα συζητήσουν για συνταγές, αναλογίες και υλικά όλα στην αγγλική γλώσσα. Μετά από όλα αυτά όλοι ανυπομονούν να  ... δοκιμάσουν ... και τα αποτελέσματα του μαθήματος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος των Μικρών Αργοναυτών για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2012

 

 

Litter Less

 

Litter Less ....

 
Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα "Litter Less" που συντονίζεται από τα "Οικολογικά Σχολεία" στην Ελλάδα. Μέσα απο την εξέλιξη του προγράμματος οι μαθητές θα γνωρίσουν, θα συζητήσουν, θα αποφασίσουν και θα παρέμβουν στην τοπική κοινωνία και το χώρο για να ευαισθητοποιήσουν την κονή γνώμη σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων και τις καταστροφές που προκαλούνται στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα για όλα τα συμμετέχοντα σχολεία σε όλο τον κόσμο στις 8 Νοεμβρίου 2012 όπου προβλέπονται να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης στην Πορταριά.

 

Εκπαιδευτικό προγραμμα: Παραδοσιακές ασχολίες - Ο κύκλος του σταριού

 
 
Με τη φιλοξενία της συγγραφέα Άννης Θεοχάρη για το διήμερο 1 & 2 Νοεμβρίου ξεκινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παραδοσιακές ασχολίες - Ο κύκλος του σταριού" που στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών αλλά και της σχολικής κοινότητας με παραδοσιακές ασχολίες του τόπου μας αλλά και ευρύτερα, στις παλιότερες παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες και πως αυτές πραγματοποιούνται σήμερα.
Αφορμή το βιβλίο της  Άννης Θεοχάρη "Το σιτάρι" των εκδόσεων Λιβάνη, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.
Στο διήμερο οι μαθητές και γονείς θα γνωρίσουν τον κύκλο του σταριού μέσα από παιχνιώδη μορφή, ενώ θα ζυμώσουν το δικό τους ψωμί στο χώρο του εστιατορίου θα το ψήσουν στο φούρνο και θα το δοκιμάσουν. Παράλληλα θα δουν διαφορετικά άλευρα και ψωμιά από παλιό φούρνο του Βόλου. Οι εκπαιδευτικοί Ελισσάβετ Νασιάκου, Ευαγγελία Βαρδακώστα και Ιωάννα Καραγιαννέλου, που οι τάξεις θα συμμετάσουν στο πρόγραμμα,  με την ενίσχυση των υπολοίπων εκπαιδευτικών του σχολείου φρόντισαν το διήμερο και οργάνωσαν τα ζυμώματα. Μαζί μας θα είναι και το Νηπιαγωγείο Πορταριάς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Εργαστήρι Προφορικής Αφήγησης: "Αλησμόνητες Πατρίδες"

 

Το εργαστήρι προφορικής αφήγησης συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη λειτουργία του. Και το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Στ τάξης. Επίκεντρο των αφηγήσεων η περίοδος του 1922 και το ταξίδι φυγής χιλιάδων προσφύγων. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν αυτό το ταξίδι έτσι όπως το ξεδιπλώνει η προφορική αφήγηση μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Βόλου. Με τις συνεντεύξεις, κύριο εργαλείο της έρευνας, θα προσπαθήσουν να φωτίσουν πτυχές της καθημερινότητας τους, τον τρόπο ζωής και γενικότερα τις συνήθειές τους. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ παρουσίασης του πληροφοριακού υλικού που θα συλλέξουν και που θα απαντά σε ερωτήσεις και απορίες που θα δημιουργηθούν στην εξέλιξη του προγράμματος. Η παιδαγωγική ομάδα που θα συντονίσει το πρόγραμμα είναι οι εκπαιδευτικοί  Γεωργία Τσαλαβρέτα και Ακριβή Αρτζανίδου με εξωτερικούς συνεργάτες την Ιουλία Πεντάζου και την Θεώνη Δημοπoύλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις πηλιορείτικες διαδρομές του νερού ...

 
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στα πλαίσια των δράσεων "Φωνές νερού μυριάδες" που υλοποιήθηκε από τις Γ - Δ τάξεις (σχολικό έτος 2011 - 2012), με τη βοήθεια των μελών της ΠΟ του ΚΠΕ Μακρινίτσας. Το πρόγραμμα  διερεύνησε τη σημασία του νερού στο Πήλιο και ειδικότερα στην περιοχή της Πορταριάς - Μακρινίτσας - Σταγιατών - Κατηχωρίου

Πρόγραμμα: "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα απο τους ανθρώπους του ..."

 

Το πρόγραμμα "Γνωρίζω τον τόπο μου μέσα από τους ανθρώπους του ..." υλοποιείται στην Δ' τάξη στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη του Περιβάλλοντος για το σχολικό έτος 2012 -2013. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση και οργανώνεται με τη μέθοδο project. Στην εξέλιξη του προγράμματος εμπλέκονται πέρα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και φορείς όπως σύλλογοι από διάφορετικά μέρη της Ελλάδας ή άτομα από τις αντίστοιχες περιοχές. 

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη Θράκη και προσκεκλημένος είναι ο Σύλλογος Θρακών Μαγνησίας. Στη δράση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18/10/2012, Θρακιώτες θα μας περιγράψουν τον τόπο τους με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα τραγουδήσουν, τα χορέψουν, θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, θα αφηγηθούν παραμύθια και θα μας φιλέψουν γεύσεις από τον τόπο τους.

Πρόγραμμα :"... Συμμετέχω ... Δρω ... Επικοινωνώ ...": 1η ενδοσχολική συνάντηση - επιμόρφωση 2012 -2013

 
Πρώτη ενδοσχολική συνάντηση - επιμόρφωση του προγράμματος  "... Συμμετέχω ... Δρω ... Επικοινωνώ ..." την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, ώρα 13:00, στην αίθουσα πολυμέσων του Σχολείου (νέο κτίριο). Η συνάντηση επικεντρώνεται στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και στους γονείς της  Α τάξη και έχει ως θέμα "Το παιδικό ιχνογράφημα και οι προεκτάσεις του". Την πρώτη συνάντηση συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Ελισσάβετ Νασιάκου και Καραγιάννης Ηρακλής. Συμμετείχε στη δράση μέσα στην τάξη η Κωνσταντίνα Ρούσσα. Το πρόγραμμα με αφορμή το ιχνογράφημα θα ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων, των ρόλων και της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο μέσα από "βήματα" που θα απευθύνονται παράλληλα σε διαφορετικές ομάδες (μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικοί).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Στα πλαίσια του Ολοημέρου Προγράμματος  υλοποιούνται  εργαστήρια  και καινοτόμα προγράμματα για το σχολικό έτος 2012 -2013. Περισσότερα στη σελίδα "Προγράμματα ... συμμετοχές.

 

 

Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012 το Σχολείο μας σε συνεργασία με το Μουσείο Πορταριάς και την αρχαιολόγο κ. Πόλυ Καρενά θα υλοποιήσουν την Παρασκευή 28/9/2012 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα " Όταν το χθες συναντά το σήμερα ...". Το πρόγραμμα στοχεύει στην προσέγγιση του Μουσείου από τους μαθητές, την γνωριμία με το περιβάλλον του και την ανάδειξη των επιμέρους θεματικών περιοχών του αξιοποιώντας τη βιωματική μάθηση και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Οι μαθητές θα εκφραστούν χρησιμοποιώντας εργαλεία και πρακτικές από το χώρο της τέχνης.

 
 
 
Τα φύλλα εργασίας επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Βαρδακώστα Ευαγγελία, Τσαλαβρέτα Γεωργία και Καραγιαννέλου Ιωάννα, την αφίσα επιμελήθηκε ο Καραγιάννης Ηρακλής.

 

 

«Ο ασπρόμαυρος ζωγράφος  ζωγραφίζει το σχολείο μας»

Ένα wall book ανοικτό σε όλους

 

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, το πρωί, η τελική εκδήλωση για το κλείσιμο των καινοτόμων προγραμμάτων «Φιλαναγνωσία» και «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων» δράσεις των οποίων υλοποιήθηκαν όλη τη σχολική χρονιά.

Για τελική δράση επιλέχθηκε το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Ο ασπρόμαυρος ζωγράφος» που το θέμα σχετίζεται με τις φυλετικές διαφορές.

Η συγγραφέας επισκέφθηκε το σχολείο μας, συναντήθηκε με τους μαθητές στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος 2012» και έδωσε τη συγκατάθεσή της να δημιουργηθεί το wall book και έγραψε τα μικρά κειμενάκια που θα σχολιάζουν το εικονογραφικό υλικό. Παράλληλα εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια από τον εκδοτικό οίκο για την χρήση της εικονογράφησης.

Κι όλα ξεκίνησαν, τα προβλήματα καιρού δεν μείωσαν το κέφι όλων να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο έργο. Ακόμα και τα μικρά του Νηπιαγωγείου Πορταριάς ήρθαν κι έβαλαν τις πινελιές τους. Μαζί όλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς με την καθοδήγηση της δασκάλας εικαστικών Ελένης Αναστασοπούλου, δημιουργούσαν το ανοικτό βιβλίο που σε προσκαλεί να το διαβάσεις, να το θαυμάσεις, να ονειρευτείς καθώς ταξιδεύεις με την περιπέτεια του ασπρόμαυρου ζωγράφου.

Κι είναι μόνο η αρχή γιατί όλοι καταλάβαμε ότι τα ανοικτά βιβλία δεν είναι βαρετά και κρύβουν τόσες εκπλήξεις, τόσες όσες τα χεράκια και ματάκια που το δημιούργησαν.

 

 

 

Νέα τεύχη σχολικών εφημερίδων του Σχολείου μας... (Περισσότερα στο sxoleioportarias.blogspot.com)

 

 

Ενδοσχολική επιμόρφωση - Συνάντηση

 

 

 

Διάκριση

στο πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ. Περισσότερα στο "Προγράμματα ... συμμετοχές"

 

 

         
  
   

Νέα

2012-03-02 15:20
Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή της Σμύρνης, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα με μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, διαλέξεις και σεμινάρια. Το πρώτο...
2012-03-02 15:16
Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 3 και 4 Μαρτίου 2012. Πρόκειται για την 1η Πανελλήνια και Παγκύπρια Συνάντηση Σαξοφώνου που διοργανώνεται από τη Μουσική Σχολή Τραγουδάρα με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κρατικού Ωδείου...
2012-03-02 15:13
Την Κυριακή 26 /2/ 2012 πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά, με μεγάλη επιτυχία, το αποκριάτικο παιδικό πάρτι που διοργάνωσε η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου στο XENIA PALACE Πορταριάς. Μεγάλοι και μικροί χόρεψαν και διασκέδασαν στο ρυθμό της Αποκριάς, απόλαυσαν τα εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ που προσέφερε...
2012-02-15 20:43
Η νέα μας Ιστοσελίδα ξεκίνησε από σήμερα. Θα προβάλει τη σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς "Ν. Τσοποτός"
Προϊόντα: 1 - 6 από 6

Τελευταίες δραστηριότητες

 

Δημοσιεύθηκε στα  μπλογκ  sxoleioportarias.blogspot.com/ και popular-dimotikosxoleioportarias.blogspot.com/ το Τετράδιο 2 για την Λαϊκή Παράδοση και την Τοπική Ιστορία με τίτλο "Η Κυρα - Σαρακοστή".Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις παραδόσεις του τόπου μας για την Κυρα - Σαρακοστή και την νηστεία...

Περισσότερα στα μπλογκ ...

 

Δημοσιεύθηκε στα  μπλογκ  sxoleioportarias.blogspot.com/ και popular-dimotikosxoleioportarias.blogspot.com/ το Τετράδιο 1 για τη Λαϊκή Παράδοση και την Τοπική Ιστορία  με τίτλο "Απ' το λειμώνα της παράδοσης". Περισσότερα στα μπλογκ ...

 

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας.

Αυτή η σελίδα αποτελεί ένα ακόμη παράθυρο του Σχολείου μας στον κόσμο. Παρουσιάζονται δράσεις, γεγονότα, προγράμματα, δημοσιεύματα που αποτυπώνουν τη σχολική ζωή όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στην σχολική κοινότητα.

Για την ενημέρωση της ιστοσελίδας εργάζονται από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, συνεισφέροντας καθένας το δικό του λιθαράκι.

Φωτογκαλερί: Από τους λειμώνες της Πίνδου